Що являє собою овочевий горох?. Наша діяльність в Україні та закордоном

Що являє собою овочевий горох?

Це однорічна бобова культура, що має прямостояче або в’юнке стебло від 45 до 250 см завдовжки. Служить багатим джерелом білка і різних амінокислот. Він досить невибагливий, дає хороші врожаї і широко застосовується для кулінарних потреб, оскільки відрізняється поживністю, хорошою засвоюваністю і відмінним смаком.

Загальні відомості щодо овочевого гороху

Такий горох буває двох сортів: лущильний і цукровий. Перший має грубий пергаментний шар всередині бобу, тому в їжу йдуть тільки зерна, що залишаються після лущення. Цукровий сорт йде в їжу цілком, на лопатку або у вигляді зеленого горошку. Стулки у такого гороху м’ясисті, соковиті, придатні в їжу. Самі зерна можуть бути округлими, гладкими або зморшкуватими (мозкові сорти).

Низка важливих переваг роблять цю культуру дуже затребуваною і часто вирощуваною. Горох:

  • холодостійкий;
  • відмінно переносить надмірну вологість;
  • стійкий до короткочасних посух;
  • має потужну розгалужену кореневу систему;
  • невимогливий до попередників.

Рослина може витримувати низьку температуру навколишнього повітря до –4 °С. Найкраще протистоять заморозкам круглі, гладкі сорти насіння. Їх проростання відбувається при невеликій плюсовій температурі в 1-2 °С, а мозкових сортів – при 4-8 °С. При температурі + 16-20 °С створюються найкращі умови для проростання насіння і зростання готової рослини.

Волога особливо потрібна гороху під час проростання насіння на початку вегетації. Надлишкова вологість ґрунту рослині не страшна, але високі ґрунтові води можуть бути для неї згубні. Найбільш відповідною буде вологість в 75-80% повної польової вологоємності – ППВ.

При цьому короткочасні посухи можуть переноситися рослинами непогано за рахунок потужної, добре розвиненою кореневої системи, яка дозволяє добувати воду з більш глибоких шарів ґрунту.

Підготовка грунту і посадка

Куст гороха

Найбільш придатним для гороху ґрунтом є легкі суглинисті, а також супіщані ґрунти, попередньо добре окультурені і удобрені. На важких і злитих ґрунтах також можна виростити врожай цієї культури, але там горох більше пригнічується і максимально можливий урожай отримати неможливо.

Овочевому гороху можуть передувати будь-які культури, але найкращим рішенням є помідори, огірки, картопля, капуста. Причому внесення добрив у вигляді гною для цих культур згодом буде дуже корисно і для гороху.

Не можна саджати горох у виснажені, кислі і солонцюваті ґрунти, не годяться також ґрунти з високим рівнем ґрунтових вод. Восени буде добре підготувати ґрунт для посадки: знищити рослинні залишки попередників, бур’яни, і застосувати глибоку зяблеву оранку або перекопування на глибину 22-25 см.

Посадити горох необхідно на добре освітленому, сонячному, не затіненому полі, у досить вологий ґрунт. Добре було б проводити посадку у кілька етапів, насінням різних сортів, з різним терміном дозрівання. Звичайні строки сівби в Україні – кінець квітня – кінець травня.

Найбільш часто застосовується схема посадки – дворядкова стрічкова: 50 см між стрічками і 20 см між рядками для лущильних сортів, 40 см – для цукрових. У ряді рослини повинні мати інтервал 4-6 см і глибину посіву в 3-4 см для важких ґрунтів, 5-6 – для легких. Дуже добре після сівби провести ущільнення ґрунту над насінням, щоб уникнути скльовування птахами.

Вкрай важливим є для цієї культури своєчасне поливання, особливо у період проростання насіння і появи сходів, а також прополювання, розпушування ґрунту і знищення шкідників. Поливають горох раз у тиждень або частіше, з розрахунку 8-10 л на кв. м.

Крім цього, необхідна підкормка під час цвітіння мінеральними добривами – сечовиною, суперфосфатом. Таку підкормку зручно поєднувати з черговим поливанням, розчинивши добрива у воді для поливу (10-20 грам на кв. м).

Вирощування і збирання врожаю

Дозрівання гороху відбувається на початку літа, і з червня вже збирають перший урожай. Збір проводять кілька разів, у міру дозрівання бобів різного ґатунку, посаджених у різний час.

Лущильні сорти для отримання зеленого горошку збирають, коли зерна досягають у стручку своєї максимальної величини і формування зелених стулок, до утворення на них сітки. Цукрові боби-лопатки збирають при досягненні ними максимальної м’ясистості, ніжності і соковитості.

Урожай гороху всіх сортів використовується у таких видах:

  • свіжий;
  • консервований;
  • сухий;
  • заморожений;
  • у суп;
  • для гарніру;
  • у салат.
Опубліковано в
scroll-up-arrow