У сьогоднішніх умовах розвитку зернового бізнесу в Україні сільгоспвиробникам вже необхідно мати власні лабораторії з визначення якості зерна та продуктів його переробки. Про це повідомила експерт ринку лабораторного обладнання компанії «ОЛИС» Ольга Дзюба.
«Відомо, що якість зерна диктує ціну. Щоб сільгоспвиробники могли на гідному рівні відстоювати якість своєї продукції перед елеватором і іншим покупцем, їм необхідно оснащувати свої лабораторії. Оскільки через одного показника зерно може з першого класу швидко перетворитися на другий або третій, що принесе великі фінансові втрати виробнику зернаа», – підкреслила О. Дзюба.

За словами експерта, для створення лабораторії всередині господарства досить близько 20 найменувань основного обладнання та близько 15 од. допоміжного інструменту.
«Пробовідбірник, сушильна шафа, зерновий млин, вимірювач білості, вологомір, ІДК-аналізатор, тістозамішувач, ваги, прилад для визначення числа падіння, набір сит та інші допоміжні інструменти дозволять оснастити стандартну лабораторію і ефективно визначити якість зерна відповідно до вимог ДСТУ», – уточнила фахівець.
Також вона додала, що повний перелік вітчизняного обладнання для такої лабораторії обійдеться приблизно в $ 6 тис. «Але якщо на тонні пшениці, знаючи її правильну якість і відповідність найвищому класу, заробити додаткові $ 4-6, то кошти, вкладені у лабораторію, окупляться вже на 1,5 тис. тонн проданого зерна», – прокоментувала фахівець О. Дзюба.