Вертикальна сушарка ВПС-О: купити зерносушарку в Україні | ОЛИС

Вертикальна сушарка ВПС-О

3D
Вертикальна сушарка ВПС-О призначена для сушіння зерна круп'яних культур в процесі гідротермічної обробки при виробленні крупи.. Вихідний продукт послідовно проходить через сушильні секції, де контактує з трубами, розігрітими парою. Після цього зерно надходить у охолоджувальну секцію, де охолоджується шляхом продування повітрям і далі виводиться за допомогою спеціального випускного механізму.
Опис
Характеристики
Переваги
Фото/Відео
Додаткова інформація
Описание
Описание
Олис
Олис

Призначення і область застосування:

Вертикальна сушарка ВПС-О призначена для сушіння зерна круп’яних культур в процесі гідротермічної обробки при виробленні крупи.

Опис:

Вихідний продукт послідовно проходить через сушильні секції, де контактує з трубами, розігрітими парою. Після цього зерно надходить у охолоджувальну секцію, де охолоджується шляхом продування повітрям і далі виводиться за допомогою спеціального випускного механізму.

Характеристики

Выберите модель
Модель ВПС-О-3 ВПС-О-4 ВПС-О-5 ВПС-О-6 ВПС-О-7 ВПС-О-8
Кількість нагрівальних секцій, шт. 3 4 5 6 7 8
Площа нагріву, м2 40,5 54,0 67,5 81,0 94,5 108,0
Продуктивність, т/год 1,0-1,3 1,5-1,7 2,0-2,2 2,4-2,6 2,9-3,1 3,3-3,4
Тиск пара, кПа 400 400 400 400 400 400
Витрата пара на тонну зерна, кг/год 280-360 280-360 280-360 280-360 280-360 280-360
Витрата повітря на тонну зерна, м3/год 6000 6000 6000 6000 6000 6000
Потужність електродвигунів, кВт 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5
Вага, кг 3040 3750 4460 5170 5960 6690

Переваги

1. Сушильні секції забезпечені пристроєм підключення до примусової вентиляції, що сприяє інтенсифікації процесу  сушіння;
2. Охолоджувальна секція забезпечена пристроєм розподілу і регулювання охолоджуючого повітря, що сприяє рівномірному охолодженню продукту;
3. Удосконалено пристрій випускного механізму, що дозволяє забезпечити рівномірність випуску продукту із заданою продуктивністю, в т.ч. і в автоматичному режимі;
4. Збільшення кількості труб в сушильних секціях, що забезпечує високі показники сушіння продукту;
5. Завдяки наявності роздільних дроселів в охолоджувальній секції досягається точне і плавне регулювання і рівномірність охолодження;
6. Конструкція випускної секції реалізує оптимальне витікання продукту, чим забезпечується висока якість обробки продукту;
7. Використання комплектуючих провідних європейських виробників;
8. У виробі широко використовується нержавіюча харчова сталь, завдяки чому дотримуються високі санітарно-гігієнічні властивості виробу.

Выберите модель
Модель ВПС-О-3 ВПС-О-4 ВПС-О-5 ВПС-О-6 ВПС-О-7 ВПС-О-8
Кількість нагрівальних секцій, шт. 3 4 5 6 7 8
Площа нагріву, м2 40,5 54,0 67,5 81,0 94,5 108,0
Продуктивність, т/год 1,0-1,3 1,5-1,7 2,0-2,2 2,4-2,6 2,9-3,1 3,3-3,4
Тиск пара, кПа 400 400 400 400 400 400
Витрата пара на тонну зерна, кг/год 280-360 280-360 280-360 280-360 280-360 280-360
Витрата повітря на тонну зерна, м3/год 6000 6000 6000 6000 6000 6000
Потужність електродвигунів, кВт 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5
Вага, кг 3040 3750 4460 5170 5960 6690

1. Сушильні секції забезпечені пристроєм підключення до примусової вентиляції, що сприяє інтенсифікації процесу  сушіння;
2. Охолоджувальна секція забезпечена пристроєм розподілу і регулювання охолоджуючого повітря, що сприяє рівномірному охолодженню продукту;
3. Удосконалено пристрій випускного механізму, що дозволяє забезпечити рівномірність випуску продукту із заданою продуктивністю, в т.ч. і в автоматичному режимі;
4. Збільшення кількості труб в сушильних секціях, що забезпечує високі показники сушіння продукту;
5. Завдяки наявності роздільних дроселів в охолоджувальній секції досягається точне і плавне регулювання і рівномірність охолодження;
6. Конструкція випускної секції реалізує оптимальне витікання продукту, чим забезпечується висока якість обробки продукту;
7. Використання комплектуючих провідних європейських виробників;
8. У виробі широко використовується нержавіюча харчова сталь, завдяки чому дотримуються високі санітарно-гігієнічні властивості виробу.

Зерно досить гігроскопічне, тому швидко поглинає вологу з навколишнього повітря. Наприклад, безпосередньо після збирання його вологість у нашому кліматі зазвичай становить близько 20 відсотків, а при збиранні у дощову погоду може перевищувати 30 відсотків. А між тим, оптимальним для зберігання вважається величина 14-15 відсотків, тому зерно сушать – знижують його вологість за допомогою різних технологічних прийомів.

Чим загрозлива підвищена вологість зерна

Підвищена вологість зерна при його зберіганні загрожує такими наслідками:

  • посилення дихання;
  • активізація шкідників.

У вологих зернинках активізуються хімічні процеси: поживні речовини окислюються, внаслідок чого вони «згоряють» з виділенням вуглекислоти, води і тепла. В результаті вага врожаю, що зберігається, зменшується, а його власник зазнає збитків.

Крім того, в сухому зерні шкідники (комахи та мікроорганізми) жити не можуть, а ось у вологому вони активізуються, починають розмножуватися і харчуватися. Це призводить не тільки до втрати частини врожаю, а й до погіршення його якості, а значить і вартості.

Особливості висушування

По-перше, при висушуванні зернових культур допускається одноразове зниження вологості не більше ніж на 8 відсотків, інакше зерно може розтріскатися. Якщо необхідно більш суттєве зниження вологості, то зерносушарка робить кілька циклів просушування.

По-друге, для різних зернових існують межі, вище яких їх нагрівання неприпустиме. Наприклад, жито і ячмінь відрізняються високою термостійкістю, тому перед закладанням на зберігання їх можна нагрівати до 55-60 градусів (за винятком пивоварного ячменю, його можна нагрівати до 35-40 градусів). А ось овес можна нагрівати до 50 градусів, горох – до 40 градусів (при більшому нагріванні він потріскається).

По-третє, існують особливості і обмеження в залежності від подальшої долі зерна. Це може бути:

  • зберігання;
  • переробка;
  • упакування готової продукції для продажу.

Перед зберіганням зернового зерна найбільше значення має контроль температури і рівномірності нагріву. Особливо актуально це для насіннєвого зерна, адже найменше порушення технології може привести до зниження схожості.

При висушуванні перед переробкою вимоги до параметрів нагріву менш суворі, але перевищення температурних режимів може бути не менш шкідливо. Перегріте зерно може загартуватися, що утруднить його помел. А поява тріщин призведе до зменшення виходу борошна вищого сорту.

Сушіння вже готової продукції має інші особливості: пластівці, палички і т.п. відрізняються підвищеною крихкістю, тому звичайні сушарки будуть їх псувати – необхідно використовувати агрегати, оптимізовані саме під ці продукти.

Технології сушіння зерна

Є два основні методи сушіння зерна:

  • природний;
  • штучний;
  • змішування з гігроскопічним матеріалом.

Під час природного висушування зерно розкладають на сонці і періодично перелопачують. Дана технологія найбільш оптимальна з технологічної точки зору: зерно не тільки висушується, а й знезаражується сонячним ультрафіолетом, воно дозріває, поліпшується структура. Однак є і серйозні недоліки:

застосовується тільки у сонячну погоду;
ехнологічно складний: зерно висипається на рівну площадку тонким шаром і регулярно перемішується вручну, на ніч його необхідно вкривати або прибирати у приміщення;
практично не піддається механізації, тому вимагає великої кількості робочих рук.
Змішування з гігроскопічними речовинами (тирсою або спеціальними гранулами) на практиці ще складніше і витратніше, навіть у порівнянні з природним методом. Його застосовують для обробки невеликих партій високоцінного селекційного зерна, іноді – для квасолі.

Найбільше ж поширення набуло штучне висушування. Дана технологія передбачає нагрів зерна і продування його за допомогою потоку повітря, що нагнітається вентилятором. При цьому видалення вологи проходить швидко і ефективно. А якщо сушильна установка спроектована правильно, то нагрів відбувається рівномірно і безпечно. Після того, як вологість зерна досягне потрібного рівня, його охолоджують, продуваючи атмосферним повітрям.

Різновиди зерносушильних установок

Виділяють кілька типів термічних зерносушарок:

  • шахтні;
  • бункерні;
  • камерні.

Шахтні сушарки (найбільш поширені) представляють собою вертикальну камеру (шахту), по якій зерно рухається зверху вниз, а вентилювання – збоку, через перфоровані або сітчасті стінки. Швидкість руху зерна регулюється розташованим знизу випускним пристроєм, потужність продувки в зонах нагріву і охолодження регулюється незалежно. Завдяки цьому забезпечується висока продуктивність і чудова керованість процесу сушіння, при цьому можна просушувати будь-які види зерна.

Барабанні зерносушарки складаються з сушильної камери (барабана), всередині якої розміщені шнеки або лопаті, що перемішують зернову масу, топки (забезпечує утворення теплого повітря для продувки) і охолоджуючої камери. Напрямок руху повітря зазвичай протилежний напрямку руху зерна, але є і варіанти з рухом в одному напрямку.

Камерні сушарки – найбільш прості, конструктивно являють собою камери, в яких зерно знаходиться в нерухомому стані. Працюють вони у періодичному режимі: після нагрівання порції зернової маси камера спустошується і заповнюється новою порцією. Така конструкція відрізняється низькою продуктивністю і малим ступенем механізації. Однак завдяки м’яким режимам просушування саме вона забезпечує найбільш високу якість зерна на виході.

На що звертати увагу під час вибору сушарки

Крім стандартних умов (низької ціни і високої довговічності), при виборі зернової сушарки звертайте увагу на такі особливості:

  • продуктивність повинна бути не набагато вище, ніж масштаби вашого господарства, інакше ви будете переплачувати за невикористану потужність;
  • в агрегаті повинна бути передбачена рекуперація, тобто тепле повітря, що відходить, повинне використовуватися для нагріву холодного, що приходить, – це знизить споживання енергоносіїв;;
  • рівень автоматизації та механізації повинен бути максимальний – це допоможе відвернути втрати від помилок персоналу.

Ну й звичайно вона повинна підтримувати можливість сушіння всіх тих культур, які ви передбачаєте вирощувати.

scroll-up-arrow