Гречка здобула репутацію примхливої сільськогосподарської культури. Це з вимогливістю щодо якості землі, температурного режиму, вологості та інших чинників у різний період розвитку рослини.
Особливістю гречки є 6 етапів фенологічного розвитку:
1. Поява сходів.
2. Формування перших листків.
3. Розгалуження та закладка бутонів.
4. Цвітіння.
5. Формування плодів.
6. Дозрівання.
Залежно від сорту, швидкість одержання врожаю може відрізнятися. Швидкостиглі сорти дозрівають за 70 днів після появи сходів, а деякі й раніше. Середньостиглим для проходження всього життєвого циклу необхідно 70-90 днів, пізньостиглі варіанти дозрівають більш ніж за 90 днів.
Гречка на різних стадіях має різні сильні та слабкі сторони. Наприклад, для появи сходів не потрібно високого показника вологості, тому що в ріллі достатньо рівня вологи 25 мм. У період розвитку рослини вимагають дедалі більше води – у період активного зростання рівень вологи в ґрунті потрібен від 50 мм, а в період цвітіння – не менше 60-70 мм.
У період закладання плодів потреба у воді зростає ще вдвічі. За час цвітіння та формування плодів гречка споживає половину всієї вологи, яка потрібна рослині протягом усього життєвого циклу.
Тому вирощування гречки на території України рекомендовано не у всіх областях, а лише там, де передбачається випадання достатньої кількості опадів.
Утримання вологи в зоні вирощування гречки можливе різними способами, зокрема лісосмугами. Саме на полях, поряд з якими присутні такі насадження, рекомендують висівати гречку.
Другим важливим фактором є температурний режим. Для визрівання насіння гречки сукупний показник активної температури (що перевищує 10 градусів за Цельсієм) має становити 1300-1600 градусів. Особливо важлива тепла та помірно волога погода в період цвітіння.
Якщо температура опускається в цей час нижче 13 градусів, рослина не здатна виробляти нектар і залучати комах-запилювачів. Оптимальний температурний режим – від 18 до 25 градусів. У такому випадку ніякі рослини не стануть конкурентами гречки за показником кількості нектару, а процес запилення відбуватиметься максимально ефективно.
При надто високих температурах і відсутності вологи в грунті нектар банально випаровується, а комахи, нездатні отримати з квіток користі для себе, втратить інтерес до гречки. Це обов’язково позначиться на врожайності. Навіть самозапильні сорти демонструють суттєве підвищення врожайності за умови, що поруч із полями розташовані пасіки, бджоли з яких працюють у період цвітіння на посівах гречки.
Кожен кущ здатний до тривалого періоду цвітіння. Поруч розташовуються квітки (за весь період вегетації їх може з’явитися на одній рослині до 2000) та плоди. Достигне всього 5-10% зернят від загальної кількості зав’язі, решта плодів обпаде. Чим кращі умови будуть забезпечені на полях (родючі ґрунти, відсутність шкідників та захворювань, атмосферних катаклізмів), тим вищий відсоток плодів, які дозріють.
Технологія посіву гречки
Для вирощування культури переважною зоною є поля лісостепу. Це важливо, оскільки рослина чутлива до сильних поривів вітру. Найбільш підходящі, легкі за своєю структурою ґрунти розташовані на півдні та в центрі цієї зони, часто не потрібно навіть значного удобрення полів перед посівом. А ось на півночі та в зоні Полісся для гарного врожаю гречки ґрунт потрібно удобрити органікою.
Не набула великого поширення практика вирощування гречки і на півдні України, на зрошуваних ґрунтах. У такому разі за сезон можна зняти з одного поля два врожаї за умови, що правильно підібрано скоростиглі сорти.
Як вибрати конкретне поле для посіву культури з урахуванням вимог сівозміни?
Оскільки гречка поважає легкі розсипчасті ґрунти, ідеальними попередниками стануть культури, при обробці посівів яких розпушують землю. Хорошими попередниками стануть картопля, буряк та кукурудза, які не мають із гречкою загальних шкідників та захворювань. Дещо гірший варіант — зернобобові, люпин та льон. Соняшник та озима пшениця можуть бути попередниками лише після якісного добрива ґрунту.
Гречка здатна протистояти бур’янам, коли сходи почали розгалужуватися. У цій фазі вона утворює суцільний килим і позбавляє дрібні рослини інших видів доступу до ресурсів, зокрема до сонячних променів.
Тому потрібно забезпечити відсутність бур’янів на площі перед посівом, і гербіцидами сходи обробляти не доведеться. Осіння підготовка площі до посіву включає лущення стерні та дискування ґрунту.
Глибина дискування залежить від того, які бур’яни присутні на полі:
- для боротьби з однорічниками достатньо дискувати на глибину 6-8 сантиметрів;
- багаторічні бур’яни з повзучим кореневищем постраждають під час дискування на глибину 10-12 сантиметрів;
- багаторічники з паростковим кореневищем – на глибину 12-14 см.
Коли порубані кореневища багаторічників дадуть сходи, поле слід переорати зяблевою оранкою на глибину орного шару (від 18 до 25 сантиметрів залежно від типу ґрунту).
Весняна обробка включає раннє боронування для збереження максимальної кількості вологи в ґрунті, а також три культиваційні обробки:
- після появи перших сходів бур’янів на глибину 10-12 см;
- за два тижні – на глибину 8-10 сантиметрів;
- перед посівом – буряковим культиватором на глибину 3-4 сантиметри.
Добриво ґрунту перед посівом гречки складається з трьох етапів:
- Восени під час підготовки поля для весняного посіву до ґрунту вносять фосфорно-калійні добрива з урахуванням рекомендованих норм N30-60, Р45-60 і К30-60 кг/га. Осіннє внесення добрив особливо важливе для полів, розташованих у зоні нестачі опадів, вони краще вплинуть на врожайність, ніж внесення добрив навесні під час сівби.
- При сівбі вносять добрива Р10 чи складні форми добрив.
- Для широкорядних посівів ефективне післяпосівне позакореневе підживлення складними добривами, в ідеалі – хелатної форми. Такі поживні речовини культура засвоює майже без залишку. Рекомендовані для гречки та борні добрива по зеленому листку, оскільки вони збільшать кількість бутонів. Добре висловлюється культура на добриво, до складу якого входить молібден, цинк, марганець, на ґрунтах із вмістом торфу, актуальним компонентом стане мідь. Норми витрати добрив залежать від того, чи були внесені добрива на попередніх етапах. Якщо при посіві добрива не вносили, то витрати складних добрив становитимуть 20-30 кг/га. Хелатні добрива вносять із розрахунку 1-2 кг/га. Післяпосівне підживлення проводять двічі – при закладці бутонів і в момент активного цвітіння.
На норми витрати добрив впливає, яка культура була попередником. Картопля, буряк, кукурудза не здатні взяти з ґрунту всі поживні речовини, які вносять як органічні добрива, а бобові завдяки мікроорганізмам-симбіонтам сприяють засвоюванню азоту з повітря. Тому на полях, де росли такі попередники, норму витрати добрив слід зменшити приблизно у півтора рази.
Одним із найефективніших способів внесення комбінованого добрива є застосування соломи пшениці та бурякового бадилля. Для кращої мінералізації та активних перетворювальних процесів на 1 тонну рослинної органіки потрібно внести 8-12 кілограмів азотних добрив.
Потрібно пам’ятати, які добрива можуть призвести до негативних наслідків. Йдеться про хлорвмісні препарати. Якщо їх необхідно внести, то зробіть це восени при зяблевій оранку. Гречка має яскраво виражену реакцію на хлор – листя починає рудіти і сохнути, це впливає на врожайність. Тому калійні добрива для цієї культури краще вибирати безхлорні.
Як вибрати схему посіву?
Найвищі врожаї можна отримати при широкорядному посіві, коли міжряддя становлять 45 см. Але цю схему потрібно застосовувати в тих випадках, якщо є можливість обробляти посіви від бур’янів культиватором, причому механічна обробка повинна проводитися тричі, востаннє – у період цвітіння. Якщо такої можливості немає, достатньо ущільнити посіви і кущі, що зімкнулися, самі подбають про знищення сходів бур’янів.
Ущільнені посіви в період виникнення першого листочка бажано проборонювати поперек рядів або під кутом до них. Це допоможе боротися з бур’янами та зробить нирку легшою. Після змикання кущів ніякої механічної обробки землі робити не потрібно.
При широкорядному посіві витрата насіння (у штуках) становить 1,5-2,5 млн/га, при ущільненому – 3-3,5 млн/га, а деяких випадках висівають до 5 млн/га. На легких ґрунтах глибина загортання – до 5 см, а на важких – 2-3 см.
Як вибрати і чим обробити посівмат?
В Україні поширені такі сорти гречки:
- “Агідель”;
- “Аромат”;
- “Балада”;
- “Богатир”;
- “Дев’ятка”;
- “Деметра”;
- “Діалог”;
- “Дікуль”;
- “Дощик”;
- «Ізумруд»;
- “Інзерська”;
- “Козанка”;
- “Наталка”;
- “Нектарниця”;
- “Світлана”;
- “Саулик”;
- “Черемшанка”;
- “Четир-Дау”;
- “Чишхінська”.
«Дев’ятка» та «Дікуль» здобули найбільшу популярність завдяки таким якостям:
- здатність приймати максимальну кількість добрив, що відбивається на врожайності;
- якість ядра (приємний смак та велика гречка);
- самозапилюваність (у той же час квіти цього сорту здатні до запилення бджолами, що дає змогу отримати мед та підвищити врожай).
В Україні аграрії останнім часом почали сіяти і генетично трансформовану гречку, наприклад сорт канадської селекції Granby. Цей сорт має стійкість до шкідників, а головне – здатний дати врожай через 65 днів після появи сходів.
Завдяки цьому можна орієнтуватися за прогнозами синоптиків та сіяти гречку з урахуванням їх рекомендацій, адже при заморозках ушкоджується коренева система, а при прогріванні ґрунту до 50 градусів рослина скидає бутони та плоди.
Передпосівна підготовка гречки включає обробку стимуляторами зростання. Чуйність гречки на мінеральні добрива була помічена багато століть тому, коли люди просіювали золу, змочували посевмат водою або сироваткою, змішували ядра із золою. Зараз цю функцію виконують спеціальні препарати, що містять борну кислоту та молібдат амонію, хелати міді, цинку та заліза. Це підвищить життєстійкість сходів та дозволить швидше зімкнути гілки кущів, не залишаючи бур’янам шансів на отримання життєво важливих ресурсів.
Крім добрив, обробляють насіння та протруювачами, що дозволяє уникнути суттєвого пошкодження молодих посівів комахами-шкідниками.
Терміни посіву
Гречка – рослина теплолюбна, тому висівають її тоді, коли середньодобова температура становить 12-15 градусів. Такі погодні умови характерні для травня. Для посівів є стресом зниження температури нижче 8 градусів тепла. Якщо посіви розраховані на збирання меду, то виробляють підсіви з інтервалом 10-15 днів, що продовжить період цвітіння.
Ультраскоростиглі сорти та гібриди можна сіяти і влітку (у червні-липні), оскільки вони встигнуть дати врожай. Короткий термін розвитку дозволяє сіяти гречку з урахуванням прогнозу синоптиків. Культура також чуйна на велику кількість сонячного світла – чим довший день, тим активніше розвивається рослина. Це ще один аргумент на користь літнього посіву.
Які бур’яни готові перемогти гречка, а які загрожують урожаю?
Дачникам рекомендують сіяти гречку на засмічених однорічниками ґрунтах, тому що густо посіяна гречка успішно витісняє однорічники. Але за такої конкуренції врожаю ви не отримаєте.
Гречка потребує обробки від бур’янів. Механічний спосіб боротьби з бур’янами описаний вище (це культивація, дискування, боронування). Без підтримки аграріїв гречка здатна самостійно знищити до 30% однорічних бур’янів. Ті, хто залишиться, будуть фактором зниження врожайності.
При багаторазових механічних обробках у широкорядних посівах гине до 85% однорічних бур’янів. А от прибрати так просто багаторічників не вдасться. Для надмірно засмічених полів існують способи знищення бур’янів за допомогою гербіцидів.
Найбільшим злом вважаються багаторічні бур’яни (пирій та осот). Їх знищують у два етапи — під час передпосівної підготовки та в період активного зростання гречки.
У період передпосівної підготовки багаторічники знищують гербіцидами, основним компонентом яких є ізопропіламінна сіль гліфосату. Це “Ураган”, “Гліфоган”, “Раундап” та інші. Препарат наносять на зелені сходи бур’янів до проведення дискування, культивації або інших робіт із ґрунтом. У період обробки гербіцидом висота пирію має становити 10-20 сантиметрів.
Дискування або культивацію ґрунту можна проводити не раніше, ніж через 15 днів після застосування гербіциду. Пирій можна знищувати і в період активного росту гречки – для обробки посівів застосовують такі препарати, як “Тарга супер”, “Фюзилад супер”. Багаторічники не знищити такою обробкою, але вони не активно розвиватимуться, що дозволить гречки зімкнутися над бур’янами.
Однорічні злакові та дводольні рідко здатні гідно конкурувати з грекою. Але серед них є свої чемпіони, динаміка зростання яких дозволяє зайняти місце під сонцем на гречаному полі. Це щириця, дика редька, куряче просо, щетинник сизий (відоміший як мишей).
Для боротьби з ними застосовують довсходові гербіциди, наприклад, Дуал Голд, Дезормон, Лузаран. Після завершення посіву гречки на ґрунт наносяться розчини даних препаратів, що створюють перешкоди появі сходів бур’янів.
Це особливо важливо при весняному посіві, оскільки бур’яни здатні розвиватися при нижчих температурах, ніж гречка, і тільки гербіцид довсходовий може запобігти засміченню площ до появи сходів гречки.
У період до початку фази бутонізації можна обробити посіви та післясходовими гербіцидами – “Тарга форте”, “Тарга супер”, “Фюзилад супер”. Ці препарати застосовують і для боротьби з багаторічними бур’янами, але для багаторічників з розвиненою кореневою системою застосовують зовсім іншу концентрацію гербіциду. Для боротьби з амброзією полиннолистою та гірками застосовують препарати, до складу яких входить прометрин.
Хвороби та шкідники гречки
Гречка досить стійка перед більшістю захворювань. Але якщо посіви ослаблені, їх можуть вражати різні види гнилі та плямистостей, рамуляріоз, хибна борошниста роса. Чим щільніше розташовані рослини, тим простіше поширюватиметься збудникам захворювання.
При багатьох захворюваннях рослини стають стерильними та скидають як квіти, так і плоди. Тому важливо вибирати стійкі до захворювань сорти та створити умови для формування здорових рослин. При прояві гнилі посіви обробляють 1% розчином бордоської рідини, а при появі борошнистої роси на полі розпорошують сірку.
Близько 50 комах-шкідників готові харчуватися різними частинами гречки, але лише деякі можуть створити суттєву шкоду для врожаю:
- гречаний довгоносик;
- гречана блоха;
- гречана листоблошка;
- пшенична совка;
- попелиця;
- дротяник;
- кравчик.
З ними можна успішно боротися обов’язковим осіннім оранням, передпосівним протруюванням насіння та інсектицидними препаратами під час активної вегетації гречки.
З цієї статті ви дізналися інформацію про те, як правильно вирощувати гречку і отримати добрий урожай. Тепер вам потрібно дізнатися, яке обладнання для переробки гречки вам знадобиться, звертайтеся до досвідчених фахівців компанії «Олис».