Лабораторні ваги і поради щодо їх вибору. Наша діяльність в Україні та закордоном

Лабораторні ваги і поради щодо їх вибору

Робота з дрібними деталями і мікроскопічними кількостями речовини поширена у багатьох сферах діяльності. Тому прилади для високоточного зважування — лабораторні ваги — застосовуються повсюдно.

Що таке лабораторні ваги

За визначенням лабораторними або мікровагами називається прилад для вимірювання ваги з точністю до тисячних часток грама. Цими пристроями вимірюють вагу дуже малих кількостей речовини, а також дрібних деталей не більше кількох грамів.

Усі лабораторні ваги мають набір певних технічних характеристик, які завжди вказуються у техпаспорті приладу. За їх сукупністю споживач вибирає собі саме ту модель, яка найбільше підходить його вимогам.

Такими характеристиками є:

  • діапазон зважування;
  • принцип роботи;
  • ціна поділки;
  • клас точності;
  • можлива похибка;
  • додаткові функції.

Діапазон зважування — це різниця між найбільшою і меншою межею зважування — НМЗ і ММЗ. Принцип роботи визначається типом ваг за способом зважування: механічні або електронні. Перші здійснюють зважування за рахунок стиснення пружин або відхилення коромисла важільного механізму, а другі — за допомогою тензометричних датчиків.

Електронні, безумовно, виграють за такими важливими показниками як точність, максимальний показник ММЗ, функціональність, комфортність роботи. За функціональністю вони порівнянні з мікрокомп’ютером. Однак механічні аналоги все ще користуються великою популярністю за рахунок простоти користування, незалежності від електроенергії та дуже малої ціни.

Для лабораторних вимірювань високої точності застосовуються тільки електронні прилади. Їх здатність не обмежується простим зважуванням, вони виконують безліч додаткових робіт — наприклад, збирання інформації про виконані операції, її зберігання і обробка.

Доступні різні режими роботи — такі прилади здатні доважувати і тарувати, виконувати лічильні операції — підрахунок однакових елементів за вагою одного з них, розрахунок кількісного складу продукту, сплаву, суміші. Можна також підсумовувати результати декількох зважувань.

Дуже важлива властивість — робота на основі програмного забезпечення. Воно дозволяє отримати доступ кільком користувачам незалежно один від одного, причому кожен з них має можливість установлення пароля для захисту від сторонніх.

Під ціною поділки розуміють дещо різні речі. Для механічних ваг це різниця між двома сусідніми відмітками на шкалі, а для електронних — остання цифра у показнику ваги, що змінюється.

Класи точності лабораторних ваг

Класи точності визначаються державними або галузевими стандартами і залежать в основному від НМЗ і ціни поділки. Класність приладів визначається його номером:

  • 1 клас — спеціальне призначення;
  • 2 клас — високоточний;
  • 3 клас — середньої точності.

Перший клас — максимально точне вимірювання, його використовують у науково-технічних лабораторіях і медичних установах. Другий клас використовується на виробництві та у технічних лабораторіях. Третій клас застосовують в автомайстернях, в ювелірному виробництві — там, де не потрібно враховувати тисячні частки грама.

В описах старих моделей зустрічається позначення четвертого класу точності лабораторних ваг. Дана класифікація застаріла і у теперішній час вже не використовується. Пристрої цієї категорії за сучасними стандартами відносяться до третього класу.

За додатковою інформацією та консультацією звертайтеся за номером:

☎ +38 (067) 822-85-58.

Опубліковано в
scroll-up-arrow